Egyptisk solgud aton

Aton var en fornegyptisk gud, som avbildades med en solskiva. Tidigt betraktades Aton som en aspekt av solguden Ra, men han växte fram som en självständig gudodom unde farao Thutmosis IV. Aten – gammelegyptisk gud” ( på no).

Egyptisk solgud aton

Den egyptiske solgud var en omskiftelig verdensherre. Aton først ophøjet til den højeste gud og. Denna form för sålunda ihop solguden Re med himmelsguden Horus. Egyptiska gudar, Aasith till Her-tept.

Egyptisk solgud aton

Aton, solskivan, skulle vara Egyptens ende gud.

Släkt och relationer: Innan Nya Rikets tid betraktades Aten som solguden Ras. Aten skulle dyrkas av det egyptiska folket. Så jag avslutar här med en kort sammanfattning om varför jag känder som jag gjorde med det egyptiska och solguden Aton. MEN detta behöver inte alls vara på. Aton er en af det gamle Egyptens solguder. Amon blev på et tidspunkt ophøjet til solgud og blev Amon-Ra. Aton, egyptisk navn for Solen som himmellegeme, dvs. Solguden kaldes dog lejlighedsvis Aton.

Egyptisk solgud aton

Som ni vet var Ramses II en av det gamla Egyptens allra mäktigaste härskare. Echnaton införde monoteismen, där man dyrkade en enda gud, solguden Aton. Några som inte reste med bil var Kristina Almqvist från Uppsala. Hon och hennes fem och ett halvt år gamla Aton, döpt efter en egyptisk solgud . En relief som visar hur Nefertiti offrar till Aton, guden hennes man Akhenaton.

Akhenaton var en revolutionär, han förnyade Egyptens religion genom att kasta bort alla gudar och införa monoteism med solguden Aton. Akhenaton och Nefertiti blev halvgudar mellan Aton och människorna. Ankenathen är känd för att under en tid ha konverterad Egypten till ett monoteistiskt samhälle där man tillbad solguden Aton. Bara den kungliga familjen fick dyrka Aton som symboliserades med en solskiva. Tak och väggarmatur från Ifö Electric.

Går att montera både på tak och vägg och gör sig ypperligt. När man börjar titta på de egyptiska gudarna märker man snart att de är ett gäng med en mycket invecklad historia och krångliga betydelser. Aton : solgud, modegud under Echnaton. Under en tid kallades han också för Aton external image 2cb_horus1. Ra var en solgud från Heliopolis som utvecklades till en huvudgud som sög upp.

Denna religion finns inom egyptiskt område, och hyllar en ensam gud.